Det er lett å forbinde strikking og strikkeoppskrifter med bestemødre og noe som er gammelt. Strikking er faktisk ganske populært, og strikkeoppskrifter er blant de ting som veldig mange søker etter på nettet.
Bestemødrene er faktisk mest sannsynlig ikke de som satt bøyd over strikkeoppskrifter. Man har funnet enkelte bevis på at det oppstod i landområdene rundt Middelhavet, og at det var menn som først strikket. De som brynet seg over strikkeoppskriftene var menn som arbeidet profesjonelt i laug på lik linje med snekkere og andre håndverkere.
Norges strikkehistorie
At de tidligste strikkerne strikket ulike ting fant man bevis for i Spania. Her har en funnet putetrekk fra helt tilbake til år 1200 som ble strikket etter strikkeoppskrifter. Det eldste plagget som er funnet her i landet kan dateres til en gang på slutten av 1400-tallet og til begynnelsen av 1500-tallet. Dette ble funnet i Bergen.
Mange fattige lærte seg strikkeoppskrifter på grunn av sin egen fattigdom. Fra 1600-tallet ser man at fattige mennesker ble lært teknikkene på fattighusene. De strikket etter strikkeoppskrifter plagg som votter, strømper og trøyer. Disse ble deretter solgt videre til:
- Forsvaret
- Slaveriet
- Marinen
- Myndighetene som styrte over fattighusene
Man hadde før dette importert strikkede luksusvarer. Strikkede plagg av tynn silke hadde vært populært blant eliten i flere år. Man ser at strikking ble en del av kvinners håndarbeid i de finere familiene en gang på 1700-tallet. I tillegg ble det på denne tiden en del av industrien og et anerkjent yrke blant kvinner. Mange kvinner startet i denne perioden å arbeide som strikkersker og de levde også av å lære fra seg teknikkene som ble brukt innen strikking og hvordan forstå strikkeoppskrifter.
Rogaland et sentrum for industristrikking
Jæren og Rogaland utmerker seg når det kommer til industriell strikking. Man ser dette helt tilbake til 1700-tallet. Fra 1890 så kom strikkemaskinene og dermed kunne man bedrive industri av strikkede artikler i små og stor skala. Skal man strikke så trenger man garn. Jæren er og har vært stor på sauehold og har derfor egnet seg godt til produksjon av garn.
Den største produksjonen av garn var et spinneri som var på Jæren. Den finnes faktisk den dag i dag og heter Sandnes Uldvarefabrik. Dette var Norges aller første og ble den største i produksjon av garn.
Varige strikkeoppskrifter
Vi har strikkeoppskrifter som er like populære i dag som den gang de ble til. Åttebladsrosen er et godt eksempel på dette. Dette intrikate mønsteret ble populært fra importerte strikkede varer og fra produksjonen fra Rogaland på 1700-tallet.
Etter hvert begynte enkelte mønstre å spre seg lokalt. De oppstod på bygdene og ble en del av den norske kulturen og vår typiske folkedrakt. Dette var strikkeoppskrifter som oppstod på bygdene og som på grunn av sin popularitet ble en del av bygdenes lokale kjennemerker. Eksempler på dette er:
- Fanakofte
- Setesdalkofte
- Selbustrikking
Hverdagsklær fra 1900-tallet
Tiden fra begynnelsen av det 19 århundre til slutten av andre verdenskrig, markerer en periode hvor klesstilen endret seg i Norge. Klærne ble enklere, luftigere og skulle ikke forme kroppen på samme måte som tidligere. Mennesker fikk samtidig fritidsinteresser på en annen måte enn tidligere og trengte egnede plagg til disse fysiske aktivitetene. De nye sportsplaggene ble strikket og mer og mer vanlige for folk flest.
- Overdeler til golf
- Badedrakter
Arbeidsplagg ble også nå brukt av allmuen. Fiskere og arbeidsfolk hadde lenge brukt strikkede gensere. I denne perioden ble denne typen gensere også et nytt flittig plagg brukt av alle i alle aldre. Gensere hadde ikke tidlig vært et vanlig plagg for vanlige mennesker. Etter hvert så man at dette hverdagsplagget også ville bli brukt til mer finere anledninger. Med disse nye hverdagsplaggene til nordmenn, så er det ikke så rart at strikkeoppskriftene utviklet seg og ble populære og en del av hverdagsmoten.
Patriotisk strikking
Med norske strikkeoppskrifter og folkekulturen som hadde utviklet seg her i landet over de siste århundrene, ble strikking patriotisk under andre verdenskrig. Tyskerne gav forbud mot å ha på seg røde luer og man fikk heller ikke lov til å strikke til de norske soldatene. Dette ble selvsagt fremdeles gjort i skjul og det er ikke rart at dette ble patriotiske handlinger.
Krigen skapte mangel på alle typer varer og klær var ikke noe unntak. Folk måtte lage klærne hjemme og strikking og sying ble derfor livsnødvendig. Strikking er svært praktisk i den forstand at når det er mangel på garn, så kan man trekke opp eksisterende plagg og bruke garnet på nytt. Dette skjedde det mye av under krigen.
Utviklingen etter krigen
Da freden kom fikk man etter hvert tilgang igjen til varer som garn. Dette førte til en modernisering av mange ting, også strikking og strikkeoppskrifter. På denne tiden ble det populært med mer moderne varianter av de gamle mønstrene.
Nå kunne man finne nye strikkeoppskrifter av et mye større utvalg på flere steder. Man fikk også designere som både inspirerte og gav ut nye moteriktige design. Den mest kjente av disse designerne var Ann Søiland Dale. Man fant nå de mest tidsriktige farene og mønstrene i strikkeoppskrifter i for eksempel:
- Egne garnbutikker
- Ukeblader
- Strikkebøker
Populær moderne strikk
Utviklingen av strikking har vært preget av samtidens kultur og politiske temaer. Fra rundt 2010 så har både håndstrikking og maskinstrikkede produkter, vært stødig og populært her i landet. Ullprodukter som ullundertøy fra produsentene Janus, Kari Traa og Ulvang finns i omtrent alle nordmenns klesskap. Alle barn i Norge bruker ullundertøy i vinterhalvåret som faste klesplagg. Dette er plagg som vi anser som helt essensielle og som vi i Norge kanskje er litt unike om å ha. Det er ikke like lett å finne disse kvalitetsplaggene i utlandet.
Håndstrikking har også vokst i både interesse og popularitet i de siste 10 årene. Man ser unge mennesker som deltar aktivt i ulike strikkesamfunn.
- Strikkekafeer
- Virtuelle strikkesamfunn
- Strikkefestivaler
- Blogger og nettsteder
Strikk som hobby, industri og kultur er stadig under utvikling og blomstrer her i landet. Det fokuseres på strikkeoppskrifter, type garn og materialer og ikke minst bruken av landets egne råvarer.