Rundt om i verden blant frilufts elskere og campingentusiaster, så regnes 22 juli som nasjonaldagen til hengekøye.

Mange tenker nok at hengekøye sørger for er en deilig avslappende opplevelse, og forbinder dem med ferie og sommer. I andre samfunn opp gjennom historien har hengekøye vært en nyttegjenstand mennesker var avhengig av.

Å sove over bakken

Av mange praktiske årsaker har mennesker valgt å sove i hengekøye slik at man ikke er i kontakt med bakken.

sove over bakken i hengekøye

  • Unngå fukt
  • Reduserer å bli angrepet av skadedyr og innsekter
  • En naturlig måte å vugge barn i søvn
  • Spedbarn holdes trygt unna ting som kan skade
  • I kalde strøk så holdes man varmere når man ikke ligger på bakken

Fra Karibien og Sør og mellom- Amerika til Alaska, har sivilisasjonene brukt hengekøye som et naturlig sted å sove for både barn og voksne.

Man kan for eksempel spore bruken av hengekøye helt tilbake til Maya folket som levde for over tusen år tilbake i Mellom-Amerika. Likeledes kan man også finne at urbefolkningen i Alaska brukte hengekøyer laget av strukket skinn fra reinsdyr, til å legge spedbarna i.

Hammock hengekøye

Her i landet har man også tatt hengekøye i bruk både hjemme i hagen og på campingturer ute i skog og mark. Det er noe helt spesielt å bli vugget i søvn under åpen himmel, og slippe harde underlag.

Friluftsmennesker har for lengst trykket hengekøye til brystet og mange pakker det ned som en selvfølge når man skal på tur.

Columbus brakte med seg hengekøye til Europa

Christopher Columbus ankom Bahamas og la merke til hvor utbredt bruken av hengekøye var. Ikke bare var det en svært praktisk innretning, men også meget behagelig å oppholde seg i.

På øyene i Karibien ble en typisk hengekøye laget av plantefibre. Med Columbus og handelen som foregikk fra 1600-tallet, så ble det brakt både lerret og bomullsstoffer som ble brukt i de mer moderne typene av hengekøyer.

Hengekøye ble vanlig på havet

Det ble faktisk vanlig å la mannskapene på skip, sove i hengekøyer fra 1600-tallet og helt frem til 20-tallet. Hengekøye var faktisk veldig praktisk da sjømennene holdt seg tørre om natten. I tillegg fikk man plass til flere sovende på mindre plasser.

Hengekøye på båt

I en periode var det så populært med hengekøye at britiske fengsler plasserte dette som seng til alle fangene. Dessverre så var det ikke så praktisk i fengsler og de så seg nødt til å fjerne alle etter en stund. Fangene brukte deler av hengekøyene som våpen og utstyr til selvskading.

Hemmeligheten til nåtidens hengekøye

Lette materialer som gir støtte og sørger for god ventilasjon, gir den gode opplevelsen av å sove ute over bakken. For å kunne sove godt så må man kunne ligge en helt natt i avslappende liggestillinger.

Hvis man ønsker seg campingutstyr som holder må og er av god kvalitet, så finnes det heldigvis mye på markedet.

Hengekøyer i naturen

Man kan finne utstyr i alle prisklasser og det er en fordel hvis man undersøker litt i forkant før en kjøper.

Ting det er greit å tenke over før man handler campingutstyret er:

  • Skal man campe hele året eller er det kun i sommersesongen.
  • Hvor mange skal bruke for eksempel teltet?
  • Er det beregnet på korte eller lengre turer?
  • Hvordan ønsker man å campe? Vil vekt på utstyret ha noe å si hvis man planlegger fotturer og ikke bilturer?

Camping i egen hage

Det er ingen regel som sier at man ikke kan henge opp en hengekøye og overnatte under åpen himmel i sin egen hage. For mange kan dette være like avslappende og spennende. Det er egentlig bare fantasien som setter begrensninger.

Kilde: https://no.tentsile.com/blogs/news/celebrating-national-hammock-day-july-22nd